Tromssa

6-7.6.2012

Tromssa on kansainvälinen kaupunki. Pohjolan Manhattan, samalla tavalla saarella, josta tunnelit ja sillat vievät ja tuovat ihmisiä ja tavaraa edestakaisin. Yliopistokaupunkina kaduilla tapaa moniin eri kansallisuuksiin kuuluvia ihmisiä ja eri kielien kirjo on runsas. Mutta Tromssa on myös aidosti norjalainen paikka. Satamassa kalastajat myyvät mereneläviä, kaloja ja katkarapuja suoraan paateistaan. Rannan tuntumassa on myös monipuolinen kalakauppa, josta saimme ostettua tuoretta särvintä.

Tromssa on sekoitus vanhaa ja uutta rakennustyyliä. Sulassa sovussa ne vierekkäin usein ovat modernit laatikkomaiset liiketalot ja vanhoihin, entisöityihin puutaloihin sijoittuneet putiikit ja kahvilat. Vanha kirkko on Tromssan saarella ja uusi moderni, jäävuorta muistuttava Tromsdalissa sillan toisella puolella.

Mielenkiintoinen matkakohde sadepäiväksi olisi ollut Polar Museet, joka harmiksemme oli jo siltä päivältä suljettu, kun asioiltamme takaisin rantaan kerkisimme. Olisimme saaneet henkilökohtaisesti nähdä Roald Amundsenin ja kumppaneiden naparetkien varusteita ja tutustua vuosisatojen takaiseen hylkeen- ja valaanpyyntikultuuriin. Nyt ainoat esineet olivat rivissä olevat harppuunat ja vanhoja, suuria laivaesineitä: raakoja, ankkureita ja laivan jollia. Torilla on myös pyytöä kuvaava patsas.

Kelpasi Tromssassa pidellä väärän suuntaista tuulta ja sadetta, jota pohjois-Norjassa saadaan kahtena päivänä kolmesta.

Lady on pienen näköinen alus verrattuna ”valtameripursiin”

Kalakaupan hienot valikoimat (3 kuvaa)

Torinäkymä (2 kuvaa)

Vanhempaa Tromssaa (2 kuvaa)

Polar Museet (4 kuvaa)

Katunäkymiä

Tromsdalin puoli

Näkemiin Tromssa

Seuraavaksi Vestfjiord