Määränpää näkyy heti lähtiessä

 

Pohjois-Norjan ranta on pitkien merietäisyyksien aluetta. Useimmiten päämäärä näkyy jo heti ankkuria nostettaessa tai laiturista lähdettäessä, edessä aava meri ja kaukaisuudessa kymmenien merimailien päässä korkea saariryhmä, jonka suojaan pitäisi päästä. Olikin odotettavissa pitkiä ja myös joskus pitkästyttäviä meripäiviä, kun maisema ei muutu, eikä päämäärä lähene. Lady kulkee noin 5 – 6 solmun vautia konevoimilla ja harvemmin paljon sen enempää purjeillakaan. Kun päivämatkat ovat 70 – 90 merimailin pituisia saa ruorinpinnaa pidellä vuorotellen 12 – 15 tuntia ennenkuin uusi ankkuripaikka tai vierassatama on saavutettu.

 

Matkareitillämme tulee eteen useita aavan avomeren paikkoja, joiden ylitykseen tarvitaan hyvää säätä. Ensimmäinen sellainen oli jo Lyngenin vuono. Pohjoisenpuolisilla tuulilla aallokko kasvaa jo liian suureksi. Olikin melkoinen tuuri, kun pääsimme itätuulen vallitessa Lyngstuvan nokkaan. Sieltä eteläänpäin matkaamme vauhditti perätuuli, joka iltaa kohden äityi jo melkoiseksi. Tavallaan matkan ensimmäinen vaikeampi etappi oli kuitenkin ohitettu Tromssaan tultaessa.

 

Seuraava matkamme osuus oli suhtellisen suojaisia, mutta merimaileiltaan pitkiä reittejä pitkin. Lødingeniin tultaessa seuraava vaikea osuus oli edessä – Vestfjiord, joka aukea lounaaseen ilman minkäänlaista suojaa. Vuonon meren puolella ovat Lofootit, jonne suurin osa vastaantulevista ulkolaisista purjehtijoista suuntaa matkansa.

 

Merten ja ilmojen haltijat olivat kuitenkin meille suosiolliset ja Vestfjiord esiintyi peilityynenä ja aurinkoisena. Kaiken lisäksi saimme kokea ihan ilmaiseksi meille järjestyneen valassafarin, kun miekkavalasparvi saapui iltasyönnille lähelle rannikkoa. Ryhmässä oli ehkä noin kymmenkunta yksilöä. Pysäytimme Ladyn ja videoimme parvea, kunnes kaksi ilmeisesti nuorta uteliasta yksilöä saapui parivaljakkona aivan lähelle. Päätimme lähteä vähin äänin, onhan miekkavalas kuitenkin niin kookas eläin, että pyrstön heilautus voisi osua Ladyn peräsimeen kohtalokkain seurauksin.

Lofootit näkyvät luotojen takana kaukaisuudessa

Pyöreä kellertävä kupoli ei ole aurinko laskemassa tai täysikuu nousemassa, vaan Ruotsin Kebnekaise näkyy Saltenin vuorien takaa

Sinne pitäisi päästä

Peilityyni Vestfjiord

Miekkavalaat vielä kaukana Ladysta

Seuraavaksi Kesään päin