Käpälämäelle   

paluu koetulossivulle
SH:n perinnölliset sairaudet (listamuoto)    SH:n perinnölliset sairaudet (taulukkomuoto)


Akondroplasia / Kondrodystrofia (Achondroplasia / Chondrodystrofia)

on periytyvä luiden epifyysirustojen kasvu- ja luutumishäiriö, jonka seurauksia ovat lyhyt/kääpiökasvuisuus ja muut luuston epämuotoisuudet. Sana akondroplasia tulee kreikankielestä ja tarkoittaa "ei ruston muodostusta". Erilaisia kääpiökasvuisuuden muotoja löytyy useilla eri eliölajeilla. Tyypillisintä on, että yksilöllä on suhteettoman lyhyet raajat verrattuna kehoon, joskin on olemassa myös kääpiöitä, joilla on normaalit kehon osien suhteet.

Monilla kääpiökoiraroduilla on akondroplastisia piirteitä, joita voidaan verrata ihmisellä esiintyvään kääpiökasvuisuuteen. Tällaisia rotuja ovat pienet molossikoirat: bulldoggit, mopsi, bostonterrieri jne. Näillä on tyypillisesti lyhyet kuonot, tukevat rungot ja lyhyehköt, hieman käyrät raajat. Akondroplasia on koiralla todettu periytyvän epätäydellisen dominantisti siten, että roturisteytyksissä jälkeläiset ovat vanhempiensa "keskiarvoja".

Tunnettuja kondrodystrofisia (chondro = rusto, dystrophy=epänormaali kehittyminen) koirarotuja ovat mm. mäyräkoirat, bassetit, corgit ja länsigöötanmaan pystykorva. Näillä roduilla lyhytraajaisuus on kuitenkin "normaalia" eikä siihen liity muita luuston epämuodostumia (alttius esim. välilevyongelmiin ja polvivikoihin kuitenkin on). Kondrodystrofiassa koiran raajat ovat lyhyet ja epämuodostuneet. Raajat ovat yleensä ulospäintaipuneet ja rannenivelet ovat jykevät. Tassut kääntyvät myös ulospäin.

Kondrodystrofiaa esiintyy tutkimusten mukaan sairautena monilla eri roduilla, kuten alaskanmalamuutilla, norjan harmaalla hirvikoiralla, beaglella – mahdollisesti myös siperianhuskylla ja pohjanpystykorvalla. Näillä roduilla sairauteen liittyy usein muitakin luuston ja nikamien ongelmia. Kondrodystrofian on todettu periytyvän yksinkertaisesti ja ressessiivisesti. Kahden kantajan jälkeläisistä on laskennallisesti ¼ kondrodystrofiaa sairastavia, ½ terveitä sairauden kantajia ja loput geneettisesti terveitä. Täten sairaan yksilön molemmat vanhemmat ja osa sisaruksista ovat vian kantajia, ja niiden jalostuskäyttöä on tarkoin harkittava.