Presentation av Šaman´s kennel

Tillbaka till Tassebacka

SUPERHUSKY bildserie

 Saman´s tass
 • Historien om Nordiska Spetshundar

 • Norbottenspets

 • Siberian Husky

 • Stamhundar för Šaman´s Siberianhuskier

 • Främmande Siberian avelshanar

 • Šaman´s-kennel är grundad i 1984, när Finska Kennel Klubben godkände namnet. Ursprungligen namnet borde ha varit Shaman´s, men en annan uppfödare hade ett likadant namn och detta var inte godkänt. Så det blev SAMAN´S, därför att Finska Kennel Klubben inte erkänner främmande bokstäver. Korrekta skrivsättet är ändå med Š, som på logo - Šaman´s.

  Först uppfödde vi bara siberianhuskier. Inom de här åren har vi uppfödat elva valpkullar. Några valpkullar har vi klarat med en avtal om överlåtelse av tiken, så att vi har haft rätten till Šaman´s-namnet för valpkullen. Då har vi väljat avelshanen för tiken också. Efter valpkullen har blivit såld, har ägaren fått tiken helt till sitt namn.

  Ändamålet i avelsarbete har varit att bevara stark psykisk arbetsvilje, som kan kallas karsk uthållighet eller "sisu". Sådana egenskaper visar sig när hunden inte ger upp vid mödosamma förhållanden. Karsk uthållighet innehåller kapacitet att tåla mycket kallt väder, talanget att arbeta även trött utan stress och svårighet. Ledar egenskaper har också varit en hög mål, men alla hundar blir aldrig ledare. Vanligtvis hundar lär sig alla order och uppmaningar, men huvudet är inte tillräckligt stark för att springa i led, när alla andra som om jagar ledaren. Förståss alla kan inte bli ledare, vi tränger också team hundar.

  När vår son blev 15 år (1994) och fick sin jägareksamen gjort, kom den första norbottenspetsen till oss. Urvalet var inte lätt. Norbottenspetsen var en ganska sällsynt och okänt ras då och den är det även idag. Alla jakthundraser med kort eller mjukt hår eller raser för bara ett slags viltdjur, blev avlägsnat från vår list. Från våra egna nationella hundraser var finksa spetsen, för dens känslighet att skälla för mycket och karelska björnhunden, för dens envista självständighet också ut av vårt val. Norska gråhunden var på listen, men dess enstaka riktning för bara elgjakt överstreckte den också. Till slut bestämmde vi att skaffa en norbottenspets, som har alltid genom århundraden varit en mångsidig jakthund. Som en positiv tillägg har vi funnit att norbottenspetsen är en mycket jovial och mottaglig ras, som är vänner med alla.

  Arktis special sleddogfood från Yippee-kennel toppen av sidan