Ship, Captain and Crew

 

Ship

S/Y Lady, L-1374 on tällä hetkellä lähes satavuotias – alunperin puusta rakennettu, vanha 5-luokan purjevene, jonka laitaa on korotettu kahdella lautakerralla ja rakennettu ruffi aikaisempien omistajien toimesta. Lady on ollut meillä vuodesta 1971.

 

Ladyn tarinaa vuoteen 2003 voi lukea linkistä: http://www.saunalahti.fi/samans/LADY/LADY.html Petri on kirjoittanut sen pyynnöstä perinneveneyhdistyksen Magazine-vuosijulkaisuun.

 

Vuoden 2003 jälkeen Ladyyn ei ole tehty mainittavia uudistuksia lukuunottamatta modernin tietotekniikan mukaantuloa mm. elektroniset merikartat. Silti luotetaan vielä kunnon paperimerikarttoihin, jotka ovat tallella edelliseltä matkalta.

 

Ladyyn saa yhteyden puhelimella 0400-106284 ja seuraavilla sähköpostiosoitteilla: samans @ saunalahti.fi, samans.kennel @ gmail.com ja Lady @ skyfile.com.

 

Captain

Näiden Norjan vuosien aikana Petriä on kutsuttu ”Skipper Petri”:ksi, koska Kangasvuo on niin vaikea lausua.

 

Norjalainen kulttuuri on tullut positiivisena tutuksi, leimaa antavana avoimmuus ja rehtiys, muistuttaa kotoisaa Vakka-Suomalaista kulttuuriperustaa – ovathan alkulähteet paljolti samat: meri, kalastus, pienviljelys, kaikki ihmiset tunsivat toisensa jne. Vanha rantaruotsi on vaihtunut pohjoisnorjan murteeksi ja monissa mielenkiintoisissa laivoissa on tullut seilattua niin Huippuvuorilla, kuin pohjois-Norjan rannoilla. Mielenkiintoisimpina voi mainita pieni 1100 DWT rahtialus Norbjörn, jolla Petri oli förstinä. Ajettiin rahtia Tromssan ja Huippuvuorten välillä, kaikkea mitä Svalbardin kaivokset ja yhteiskunta tarvitsee. Pesti kesti koko vuoden 1999-2000. Mieleen jäi pitkä pimeä talvi vaihtelevine säineen. Matkustajajäänmurtaja Polar Star:illa Petri oli kipparina Huippuvuorten vesillä 2003 kesällä ja USA:laisellla matkustaja-alus M/S Quest:lla kesällä 2010, tuli kierrettyä pohjoisen kautta Huippuvuoret ympäri.

 

Kotivesillä Lyngenin vuonolla on oltu seitsemän kesää kipparina Lyngenfergalla, joka liikennöi Lyngseidetin ja Olderdalenin välistä Norjan rannikon valtamaantieyhteyttä. Varustamo – Björklids Fergerederi sijaitsee Lyngseidetissä Ladyn talvehtimispaikan naapurissa. Lyngseidetin väki, varustamon henkilökunta mukaanlukien, koostuu paljolti vanhoista syvänveden seiloreista. Emme uskoneet tänne Jäämeren perukalle saapuessamme, että paikka vilisee ”kotiväkeä”.

 

Vuodet ovat lisäksi poikineet norjalaisen merikapteenin pätevyyskirjan kotimaisen lisäksi ja luotsauserivapauden Tromssan seudun vesille.

 

Pohjolan Sanomien ja Lapin Kansan toimittaja poikkesi färjalla 2009 ja teki jutun ”Erämaan merikapteeni”, jonka voi lukea seuraavasta linkistä: http://www.saunalahti.fi/samans/Lyngen/kapteeni.html

 

Crew

Miehistönä tällä reissulla paljon kokenut ja turvallinen reissukaveri Inkeri – kuulunut Ladyn miehistöön vuodesta 1972. Näiden vuosien aikana ollut mukana kahdella Huippuvuoren reissulla laivoilla. Kasvattanut ja pitänyt kurissa Saaristomerellä viittä lasta Petrin istuessa kaikessa rauhassa pinnaa pidellen. Kaikki viisi ovat tulleet jo vauvana veneeseen. Nuorimmainen vain 2 päivän vanhana suoraan U:gin synnytysosastolta lokakuun lopun iltana, josta Lady suuntasi kohti Ahvenanmeren pohjoisen puolen saaristoa.

Jokainen ymmärtänee, että Lady on meille perheenjäsen, jolle ei löydy numeerista arvoa.

Tavattiin vanha M/S Norbjörn Tromssassa 2012

IB Polar Star

M/S Quest

Huippuvuorten jäätiköitä (2 kuvaa)

Jääkarhut mursunraadolla

Mursut

Seuraavaksi Lyngsalpan