Ein virkelig sjønhet!

 

Lady on miehistönsä mielestä maailman kaunein pursi. Tämä reissu on osoittanut, että hän (englantilaisittain laivaa kutsutaan aina naispuoliseksi häneksi ”she”, siksi käytämme Ladystakin sanaa ”hän”) on kaunis muidenkin mielestä. Lämmitti kovasti mieltä Bolgassa (66°48 N), kun aamutuimaan polkupyöräilylenkiltään laiturille asteli vanha herra, varmaan yli kahdeksankymppinen ja tuli juttelemaan. Ensin tavan mukaan niitä näitä, kunnes tuli puheeksi veneet. Silloin hän totesi Ladystä ”Ein virkelig sjønhet og det er ikke skryt, men erligt sagt” (Todellinen kaunotar, enkä sano sitä kehuakseni, vaan sanon totuuden).

 

Lady Bolgassa

 

Kristiansundin (63°07 N) vierasvenesataman vahti vinkkasi meille hyvän laituripaikan, samalla ihastellen Ladyn linjoja ja heti seuraavana aamuna erään toisen veneen vanhempi naishenkilö kysäisi saisiko hän ottaa kuvia sanoen ”Hon er den vakraste båt jeg sett på denne tur” (Kaunein näkemäni vene tällä reissulla).

 

Kristiansundissa

 

Fosnavågissa (62°07 N) samoin venesatamavahti totesi, että onpa kaunis vene. Lähtiessämme sieltä huomasimme hänen valokuvaavan Ladya. Hän on varmasti nähnyt työssään tuhansia vierasveneitä, kalliita Beneteau, Sun Odyssey ja Bavaria yachteja, mutta ne ovat kaikki samasta muotista. Lady erottuu edukseen ollen jotain aivan uniikkia.

 

Fosnavågissa

 

Askvolliin (61°20 N) tulimme pitkän matkapäivän (noin 100 nm) jälkeen puolenyön aikaan. Norjassa elettiin vielä edellisen vuorokauden puolta ja laiturilla oli vastaanottoväkeä ja ihailijoita. Tavanomaisen sananvaihdon jälkeen naapuriveneen omistaja käväisi omassa veneessään tullen takaisin kahden snapsilasin kera tarjoten meille tervetuliaisakvaviittiryypyt kauniin veneemme kunniaksi. Kyllä se maistuikin pitkän päivän jälkeen.

 

Askvollissa

 

Strusshavn (60°24 N) on Viksund veneiden rakennuspaikka. Varsinainen vierasvenesatama oli illalla tullessamme aivan täynnä, joten kiinnitimme tehtaan satamaan vanhan vihreän Viksund-purren viereen. Aamulla purjeveneen omistaja saapui veneelleen. Kuinka ollakaan kyseessä oli Viksundin venetehtaan perustaja nyt 75 vuotias herra. Hänenkin ihailuns kohde oli Lady, mutta nyt myös kohdistuen Ladyn purjehdusominaisuuksiin ja oikeanlaiseen kunnostukseen. Viksundin tehtaat on alunperin myös lasikuiduttanut vanhoja puuveneitä ja hän totesi, että ne, jotka lasikuiduttivat sekä ulko-, että sisäpuolen mädättivät ja pilasivat veneensä. Oikea tapa on lasikuiduttaa vain ulkopuoli ja jättää sisäpuoli paljaalle puulle, jotta kosteus haihtuisi sitä kautta. Hän totesi myös, että Lady sulavine linjoineen on varmaan oiva kryssivene.

 

Viksund veneitä (2 kpl)

 

Tregdeen (58°00 N) tullessamme iltamyöhään ei siinäkään vierasvenelaitusissa ollut tilaa, joten kysäisimme yksityislaiturilla olevalta mieheltä, voisimmeko kiinnittyä yöksi siihen ihan laiturin päähän. Hänen mielestään se on OK. Kysäisimme sitten häneltä, omistiko hän laiturissa olevan vanhan moottoriveneen. Myöntävä vastaus. Oli meidän vuoromme esittää ihalumme. Hän keroi veneen olevan 1930-luvulla rakennettu, siis noin 80 vuotias, samalla hän lausui muutaman sanan Ladyn linjojen sulavuudesta ja yllättyi hänen iästään – onhan Lady jo kohta 100 vuotias. Sillä kertaa samassa laiturissa oli kaksi vanhaa ”rouvaa”.

 

Vanha moottorivene 80v. (2 kuvaa)

Lady oli useimmiten laiturissa isompien alusten vieressä.

Joskus löytyi aika luonnonläheisiäkin laituripaikkoja

Lady ja Lilla Elias - Norjan meripelastusseuran, Redningselskapetin lapsille suunnatun kampanjan maskottivene

Lady Göta-kanaalin slussissa

Ankkurissa Ruotsin ja Ahvenanmeren puolella

 

Matkallamme näimme useita kauniita veneitä, joita olisi voinut omistajilleen kehua. Niitä ei kuitenkaan näkynyt vierasvenesatamissa, vaan purjehtimassa johonkin suuntaan tai poijuissaan kotirannassa. Lähdettyämme Tregdestä matkan varrella oli kapeata saaristoväylää, johon erääseen pieneen koloon oli kokoontunut perinneveneitä. Niiden linjat hivelivät kovasti meidänkin silmää.

 

Tuntemattomia kauniita veneitä

Mahonkikaunistus

Pieni jollapursi

H-vene

Koster-vene

Vanha vene, ainakin rekisterinumeron perusteella

Lady-Day, norjalainen matkapursi

Perinneveneitä juhlaliputuksessa

Kaunislinjainen pursi uudempien keskellä

Pieni ruffiton mahonkivene Skärhamnissa

Linjakas uudempi purjevene

 

Matkallamme näimme myös muutaman mielenkiintoisen aluksen. Risørissä oli elokuun alussa perinteiset, vuosittaiset puuvenefestivaalit. Sinne kokoontuu puu- ja perinneveneitä, sekä isompiakin laivoja. Tämänkertaiset vetonaulat olivat Thor Heyerdahlin Kon-Tiki balsalaivan kopio (tehty juuri ilmestynyttä elokuvaa varten) ja Pietari Suuren Shtandart lippulaivan kopio (alkuperäinen alus rakennettu 1703). Näimme Norjan rannikolla myös useita Norrlandsbåteja ja viikinkilaivoja. Heillä on siellä omat järjestönsä niiden harrastajille. Ruotsin puolella Göteborgissa oli laitureissa useita historiallisia aluksia, oli vanhan Ruotsin Itä-Intian Komppanian Gothenburgin kopio ja entinen Gustav Ericksonin nelimastoparkki uljas Viking. Myös viikinkiveneet ja norrlandsbåtit kuuluvat Risørin kävijöihin

 

Kon-Tiki (3 kuvaa)

 

Shtandart (5 kuvaa)

Viikinkivene

Norrlandsbåt

 

Gothenburg (2 kuvaa)

 

Viking

Seuraavaksi Historian havinaa kuvien kera